Sikring av operasjonell teknologi
Når Equinor bygger ut to nye funn på Kristin-feltet har Brilliant bidratt med å avstemme systemdesign mot sikkerhetsstandarder og beste praksis for cybersikkerhet.
Sørvest på Haltenbanken ligger Kristin-feltet, hvor Equinor hentet opp den første gassen for snart 20 år siden. Våren 2021 sendte Equinor og partnerne Petoro, Vår Energi og Total Energies inn en plan for utbygging og drift av to nye funn i tilknytning til Kristin-feltet, Lavrans og Kristin Q.
Prosjektet innebærer å koble nye tekniske installasjoner for gassproduksjon i de to nye feltene opp mot den eksisterende Kristin-plattformen. Det krever ekspertise og presisjon fra alle samarbeidspartnere. Equinor stiller høye krav til det tekniske utstyret og cybersikkerhet i løsningene.
-Prosjektet er gjennomført som en EPCI med Aibel som kontraktør og ansvarlig for gjennomføring. Første prioritet i Equinor er sikkerhet, inkludert cybersikkerhet. Truslene mot selskapet har økt i takt med teknologisk utvikling og internasjonale hendelser. Dette krever økt fokus og tiltak innenfor cybersikkerhet. Denne kompetansen er begrenset i markedet og det har vært viktig for Equinor å sikre den i prosjektgjennomføringen, sier Torstein Thode Kristoffersen i Equinor.
Gjennom samarbeidet med Aibel bistår Brilliant med ekspertise innen cybersikkerhet for det pågående arbeidet på Kristin-feltet.
Tormod Haus Lien, en av sikkerhetsekspertene involvert fra Brilliant, gir et innblikk i utfordringene han og sikkerhetsteamet løser.
-Kristin-plattformen er full av eksisterende teknologi, og skal ta imot nytt teknisk utstyr i forbindelse med utbyggingen. Det gir oss mye vi må hensynta ved implementasjonen av nytt utstyr, og i designet av den nye operasjonelle teknologien som skal settes i drift.
Petroleumssektoren har lange tradisjoner for godt samarbeid og kommunikasjon mellom de ulike aktørene, og mange ulike ekspertiser bidrar til suksessen som har blitt Norges viktigste næring. Tormod og teamet sørger for at kommunikasjonen mellom de tekniske installasjonene også går på skinner, samtidig som sikkerhetskravene ivaretas.
- En av våre viktigste oppgaver er å evaluere de ulike leverandørers systemdesign for å avstemme de mot sikkerhetsstandardene og beste praksis for cybersikkerhet. Det er helt avgjørende å ha stålkontroll på dette før systemene kan kobles på Equinors operasjonelle teknologi.
Rapportene gir Equinor oversikt over hvordan systemene oppfyller deres sikkerhetskrav, og hvilke justeringer må til dersom det er nødvendig.
-Slik sikrer vi at at ny operasjonell teknologi alltid følger de strenge sikkerhetskravene Equinor har satt, fortsetter Tormod.
Når systemene formelt overtas av Equinor etter endt leveranse, har driftspersonellet alt fra risikovurderinger til funksjonsbeskrivelser å støtte seg på.
I samråd med alle leverandørene utarbeides dokumentasjon på implementeringen som gjør Equinor i stand til å forvalte systemene selv gjennom utstyrets levetid.
-God dokumentasjon er alfa omega for prosjekter i denne størrelsen. Hvordan utstyret fysisk kobles til eksisterende infrastruktur, og hvordan data og kommunikasjon flyter og sikres mellom utstyret er nøkkelinformasjon som kunden må ha full tillit til. Her spiller vi hverandre gode gjennom grundige workshops og prosesser som ivaretar informasjonssikkerheten og integriteten i løsningene, avslutter Tormod.
Våre eksperter hjelper dere å kartlegge og utbedre sårbarheter i deres IT-systemer. Kontakt oss for et uforpliktende møte om digital sikkerhet!